Maria Kajanto

Ervaringen van de kinderen

Katika: Het leukst was dat iedereen zijn eigen konijntje kon hebben en we ervoor konden zorgen. De mijne had een donkere kleur en ik speelde elke dag met hem.

Lidia: Ik had het gezellig in het vakantiedorp. Het leukst was, dat we konden paard rijden.

Szilveszter: Het leukst was, dat we elke avond naar de wei gingen en we de dieren zagen. De paarden waren de mooiste dieren. Ik kon de eigenaar meehelpen om de paarden thuis neemen.

Etus: Het leukst was dat we konden zingen. We hebben nieuwe liedjes geleerd en samen met onze nieuwe vrienden uit dorp gezongen.

Flora: De konijnen waren leuk. Ik had een witte en ik heb er heel goed voor gezorgd.

Evelyn: Ik kon bloemen plukken op de wei.

Anna: We hebben leuk gespeeld met water in het bad.

Attila: De paarden en de koeien waren heel mooi. Ik kon paard rijden. Het eten was lekker.

Samu: Ik had nieuwe vrienden gemaakt en lekker gespeeld op de wei.

Flavi:  We zijn bij de bijenhouderij geweest en hebben honing gegeten. De meneer vertelde hoe de bijen de honing maken. Dat is veel werk.

Tili: Het leukst is dat we volgend jaar ook daar naar toe kunnen gaan.

Zsolti: Het paard was vriendelijk. Ik kon rijden.

Elemér: Ik vond het eten lekker. En de uitstapjes in het bos. Daar hebben we leuk gespeeld. En in de beek gespeeld.

Angyalka: Ik vond alles leuk. Dat we nieuwe vrienden hebben gehad, dat was leuk.

Goede doelen-project: Maria Kajanto in Roemenië

Met trots kunnen wij melden dat de Godelindeschool een nieuw “goede doelen-project” heeft voor de komende jaren. Na de afgelopen jaren een school in Sierra Leone te hebben gesponsord is het nu tijd voor een nieuw project, namelijk het kinderweeshuis Maria Kajanto in Alesd Roemenië.

Hoe zijn wij aan dit project gekomen? De voorwaarden voor een project zijn: persoonlijke betrokkenheid, financiële transparantie, communicatie mogelijkheid, en het moet te maken hebben met kinderen. Het kindertehuis in Alesd voldoet hier allemaal aan.

Het kindertehuis in Alesd is opgericht in 1997 door Maria Kajanto en is naar haar vernoemd. Alesd ligt in de provincie Transylvania net over de grens met Hongarije. In Alesd wonen veel Hongaren die na de “nieuwe” opdeling als gevolg van Eerste Wereldoorlog bij Roemenië zijn komen te horen.

25 jaar geleden strandde een goederentransport vanuit Huizen tijdens een zeer strenge winter bij dit kleine plaatsje. Aangezien het transport niet meer verder kon, besloten ze zich te wenden tot de dominee bij de dichtstbij zijnde kerk. Er ontstond een waardevolle samenwerking, die inmiddels vele jaren later nog steeds actueel is. Zo is er in 1997 financiële steun geboden bij de opzet van het kindertehuis en ook bij de uitbouw in 2002. De afgelopen 25 jaar zijn er verschillende uitwisselingen geweest tussen beide plaatsen. Afgelopen zomer bracht een groep van 46 Roemenen een bezoek aan ons land.

Het kindertehuishuis is een instelling waar de overheid kinderen plaatst die niet meer thuis kunnen wonen. De ouders zitten in de gevangenis, hebben drugs of alcohol problemen, of zijn overleden. Bij de plaatsing wordt niet gelet op geloof of achtergrond. Ook bepaalt de overheid welke voorzieningen aanwezig moeten zijn voor deze kinderen, zonder daar extra geld voor te geven. De totale bijdrage van de overheid bedraagt maar 8% van de totale kosten. Om te kunnen blijven bestaan is het kindertehuis afhankelijk van diverse inkomstenbronnen.

Een groot voordeel van ons nieuwe project is dat de directrice Nederlands spreekt en verstaat. Zij heeft een jaar gewerkt als au-pair in Amersfoort en zodoende heeft ze zich de taal machtig gemaakt. Daarnaast is er communicatie mogelijk met de kinderen via post en internet. Ook is Roemenië goed te bereizen.

Wat betekent dit nu voor onze school?

Afgelopen zomer hebben 5 jongeren uit het weeshuis meegedaan aan de uitwisseling met Huizen. Daarnaast heeft Eva, de directrice, een kennismakingsbezoek gebracht aan onze school.

Komend schooljaar willen wij de contacten uitbreiden en daarnaast financiële steun verlenen aan het kindertehuis. U kunt daarbij denken aan een lekkend dak dat vernieuwd moet worden, stookkosten die jaarlijks 18.000 euro bedragen omdat er nog een ouderwets verwarmingssysteem aanwezig is, studiebegeleiding die niet meer gefinancierd wordt of aanschaf van muziekinstrumenten voor de muzikale ontwikkeling van de kinderen. Wij zullen hier op terug komen zodra hier meer over bekend is.

De coördinerende werkgroep bestaat uit Floor Willemze en Martijn Wolters.