HVO/GVO

HVO en GVO

Wat maakt mij uniek? Wie heeft de wereld gemaakt? Wat is liefde? Wanneer is iemand je vriend? Wat is goed om te doen? Kinderen zitten vol vragen. Vormingsonderwijs helpt kinderen om een eigen antwoord te vinden op levensvragen.

Op de Godelindeschool krijgen alle leerlingen in groep 6 en 7 vormingsonderwijs: de helft van de groep krijgt GVO, de andere helft krijgt HVO en halverwege het schooljaar wordt dat gewisseld.

De lessen humanistisch vormingsonderwijs (HVO) worden gegeven door Silvie Ratten. In de HVO lessen onderzoeken kinderen levensvragen op een interactieve, creatieve en speelse manier. De dialoog tussen kinderen neemt daarbij een belangrijke plaats in. Zo krijgen kinderen de gelegenheid om een eigen waardenbesef en een eigen kijk op het leven te ontwikkelen. De lessen gaan over thema’s als vriendschap, anders zijn, bang zijn, kinderrechten, levensbeschouwingen, vrijheid..

Sylvia Ratten

De lessen godsdienstig vormingsonderwijs (GVO) worden gegeven door Jorine Sankoh. Er wordt meestal vanuit thema’s gewerkt en bij deze thema’s worden verhalen verteld die afkomstig zijn uit verschillende wereldgodsdiensten of het zijn verhalen die met het thema en/of een godsdienst te maken hebben. De verhalen helpen de kinderen om na te denken over grote en kleine thema’s in hun eigen leven en de actualiteit. Voorbeelden van thema’s zijn: Hoop, lichtfeesten, het begin van…, vertrouwen en nog veel meer.

Jorine Sankoh